AGORA-tutkimuskeskus vahvistuu ja laajenee

AGORA kasvatuksen ja koulutuksen sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvo-tutkimuskeskus on monitieteinen ja kansainvälinen tutkimuskeskus. Tutkimuskeskus on perustettu huhtikuussa 2014 ja se toimii Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa. Tällä hetkellä AGORAssa toimii iso kansainvälinen tutkimusryhmä, tutkimushankkeita, tutkimusverkostoja sekä affilioituneena useita yksittäisiä tutkijoita, tutkimusryhmiä ja tutkimusyksiköitä eri yliopistoista.

AGORAn tavoite on toimia proaktiivisena ja avoimena foorumina, rakenteena ja tutkimusyhteisönä, joka tukee aktiivisesti eriarvoisuuteen liittyvää vuoropuhelua tutkijoiden ja muiden yhteiskunnallisten toimijoiden välillä, edistää yhteiskunnallista ymmärrystä sekä vahvempaa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslukutaitoa.  AGORAn yksi keskeinen tehtävä on tukea nuoria tutkijoita heidän kasvamisessaan kansainvälisiksi tutkijoiksi.

AGORA on ei-hierarkkinen tutkimuskeskus, mikä tarkoittaa, että se toivottaa tervetulleeksi kansallisia ja kansainvälisiä tutkijoita, asiantuntijoita, opiskelijoita, opettajia, järjestöjä, poliittisia päättäjiä ja muita toimijoita, jotka jakavat kiinnostuksen yhteiskunnallisen sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon kysymyksiin.

AGORAn yhteistyöverkostot

Keskuksessa toimii iso kansainvälinen tutkimusryhmä sekä affilioituneena yksittäisiä tutkijoita ja tutkimusryhmiä, opettajia, opiskelijoita, tutkimusverkostoja sekä tutkimus- ja kehittämisprojekteja. Yhteistyötä tehdään laajasti kansallisten ja kansainvälisten yliopistojen, tutkimuskeskusten ja -ryhmien, järjestöjen, poliittisten päättäjien, verkostojen, virkahenkilöiden, kasvatus-, koulutus- ja ohjausalan asiantuntijoiden, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusviranomaisten, kaupunkien ja kuntien viranomaisten sekä median kanssa. AGORAssa on vieraillut useita kymmeniä tunnettuja ja merkittäviä aihealueen tutkijoita eri puolilta maailmaa, pohjoismaista, Manner-Euroopasta, Australiasta, Yhdysvalloista, Etelä-Amerikasta ja Kiinasta.

AGORan kaikille avoimet tutkimuslähtöiset tilaisuudet ja teemat

AGORA on järjestänyt lukuisia kaikille avoimia korkeatasoisia tilaisuuksia suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, ja joihin on osallistunut useita tuhansia tutkijoita, opettajia, opiskelijoita, koulutusalan asiantuntijoita, rehtoreita, ihmisoikeus-järjestöjen toimijoita, kansanedustajia, johtajia, aktivisteja, ministeriöiden ja opetushallituksen virkahenkilöitä, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusvaltuutettuja, Helsingin yliopiston rehtori ja vararehtori, median edustusta ja presidentti. Tilaisuuksissa on käyty laajaa tutkimuslähtöistä vuoropuhelua eriarvoisuuksista ja rakennettu uusia yhteistyöverkostoja.

AGORAn tutkimuslähtöisten kaikille avoimien tilaisuuksien teemat ovat käsitelleet laajasti tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Teemoista voisi mainita esim. seuraavat:

-rakenteellinen rasismi ja rodullistaminen kasvatuksessa ja koulutuksessa
-koulun heteronormatiivisuuden purkaminen
-sukupuolten tasa-arvo ja sukupuolijärjestelmän tunnistaminen
-segregaation purkaminen koulutuksessa ja työelämässä
-tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden karikot opettajankoulutuksessa
-nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen ja syrjäyttävien käytäntöjen tunnistaminen
-kolonialismi koulutuksessa ja opetuksessa
-vammaisten lasten ja nuorten aseman vahvistaminen ja ableismin purkaminen
– tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyö koulutuksessa ja työelämässä
-tutkijuus ja aktivimismi ja tutkimuksen yhteiskunnallisen aseman vahvistaminen
-feministinen, kriittinen ja tasa-arvopedagogiikka
-demokratiakasvatus ja koulutus
-kriittisen ajattelun ja valtasuhteiden tunnistamisen vahvistaminen yliopisto-opetuksessa
-nuorten mielenterveys yhteiskunnallisena ja poliittisena kysymyksenä
– nuorten köyhyys ja velkaantuminen
– koulutuksen poliittisen hallinnan muutokset ja eriarvoisuus
– kasvatuksen ja koulutuksen markkinoituminen ja yksityistyminen
– ihmisten ja muiden eläinten suhteen kriittinen uudelleentarkastelu
– tasa-arvopolitiikan professionaalistuminen ja politiikkarelevanssi
-koulutuksen tulevaisuuden suuntaviivat ja eriarvoisuus

AGORA sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon tutkimuksen tukijana

AGORAssa on tuettu ja edistetty korkeatasoisten pro gradutöiden ja väitöskirjojen valmistumista eriarvoisuuden teemoista, jotka ovat liittyneet mm. koulutuspolitiikan ja -järjestelmien muutoksiin ja hallintaan, tasa-arvosuunnitteluun ja tasa-arvotyöhön oppilaitoksissa, nuoriso- ja poikkisektoraaliseen politiikkaan, globalisaatioon, rakenteelliseen rasismiin koulutuksessa ja nuorten tukijärjestelmissä, tietokykykapitalismiin korkeakoulutuksessa, koulutuksen markkinoitumiseen, yksityistymiseen sekä teknologisoitumiseen, koulutuksen arvioinnin politiikkaan, vammaisaktivismiin ja ableismiin, heteronormatiivisuuteen ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaan, ammatillisen koulutuksen reformeihin, korkeakoulutuksen yrittäjämäiseen eetokseen, nuorten siirtymiin ja nuorten syrjäytymiseen liittyvään politiikkaan ja käytäntöihin, affekteihin tasa-arvotyössä, vankilakoulutukseen sekä nuorisotyöhön ja ohjauksen ja vallan kysymyksiin.

AGORA on ei-hierarkkinen tutkimusyhteisö ja samalla organisaatiorakenne, joka mahdollistaa usein epävarmoissa työsuhteissa toimivien tutkijoiden urien ja tutkimustyön jatkuvuutta Helsingin yliopistossa ja laajemmin. AGORA on ollut mukana useissa rahoitusta saaneissa tutkimushankkeissa ja kehittämisprojekteissa, joilla on edistetty eriarvoisuuden, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon tutkimusta, opetusta ja kehittämistyötä ja erityisesti nuorten väitöskirja- ja post doc-tutkijoiden uraa.

AGORA proaktiivisena toimijana

AGORA-tutkimuskeskus ja sen tutkijat ovat monin tavoin proaktiivisia yhteiskunnallisia keskustelijoita, jotka eivät kaihda esittää myöskään hankalia kysymyksiä. Tutkijat julkaisevat avoimesti saatavilla olevia tieteellisiä ja populaarimpia julkaisuja, blogeja, yleisönosastokirjoituksia ja lehtijuttuja. Tutkijat ovat aktiivisesti median haastateltavina ja vierailevat erilaisissa tilaisuuksissa, kuten jatkuvan oppimisen parlamentaarisessa työskentelyssä, eduskunnan tilaisuuksissa, ministeriöiden ja Opetushallituksen toiminnan asiantuntijoina ja erilaisten raporttien ja selvitysten laatijoina. AGORAn tutkijat ovat järjestäneet vierailuja esim. poliittisten päättäjien ja virkahenkilöiden luokse ja nostamalla esille ajankohtaisia ja akuutteja eriarvoisuuteen liittyviä teemoja ja tutkimustuloksia.

AGORA-tutkimuskeskus ja sen tutkijat ovat vieneet tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyötä valtakunnallisesti koko koulutusjärjestelmään varhaiskasvatuksesta yliopistoihin mukaan lukien opettajankoulutus ja alueelliseen kehittämistyöhön sekä olleet koordinoimassa ainutlaatuista valtakunnallista 2 vuoden tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasiantuntija-koulutusta. AGORAn tutkijat ovat muun muassa mukana kouluttamassa valtakunnallisia feministisen pedagogiikan asiantuntijoita tasa-arvotyöstä, koulutusta koskevista reformeista ja poliittisesta toimijuudesta yliopistossa.

Tällä hetkellä AGORAn tutkijat käyvät aktiivista keskustelua koulutuksen tulevaisuuden suuntaviivoista, globaalin koulutuspolitiikan merkittävistä muutoksista ja niiden vaikutuksista kansalliseen koulutuksen järjestämiseen ja kasvatuksen ja koulutuksen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kysymyksiin. Keskustelu ja tutkimus tulevaisuudesta kokoaa AGORAn tutkijoiden johdolla parhaillaan laajasti tutkimusyhteisöjä ympäri maailmaa yhteen.

Tutustu AGORA-tutkimuskeskuksen nettisivuihin:

https://www2.helsinki.fi/en/researchgroups/agora-for-the-study-of-social-justice-and-equality-in-education

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *